Cada cop que plantegem unes vacances poden sorgir dubtes, entre altres:
“Si estic de baixa i cobrant una prestació per incapacitat temporal, puc sortir de vacances?”
“Què passa si estant de vacances he de demanar la baixa?”
“Estant de baixa, el treballador genera vacances?”
“Puc viatjar si estic cobrant l’ATUR?”
La resposta no pot ser un si o un no rotund. La normativa no recull, expressament, cap impediment perquè una persona, en qualsevol d’aquestes situacions, pugui gaudir de les seves vacances en un lloc diferent del de la seva residència habitual. Cal estudiar el cas concret per poder determinar si és possible o no i, en aquest últim cas, les conseqüències que puguin implicar.
Estic de baixa: puc viatjar, però… La mateixa Llei General de la Seguretat Social (LGSS) no estableix res sobre aquest tema, així que la qüestió es pot resoldre de diferents maneres, depenent de la situació de la qual deriva la incapacitat temporal. S’ha de tenir en compte quina és la malaltia i la gravetat d’aquesta; i com no existeix una regulació expressa, s’entén que es pot viatjar, però sempre que no es limiti o perjudiqui a la recuperació.
Es recomana sempre sol·licitar una autorització del facultatiu que ens estigui tractant. Per exemple:
Una baixa per embaràs: és el metge qui ha de determinar si el viatge és compatible amb l’estat de salut de la dona i el fetus.
Una baixa per depressió o ansietat: és possible que el metge recomani la realització d’activitats que millorin l’estat d’ànim del treballador, per la qual cosa el viatjar pot estar autoritzat.
El repòs: si s’ha prescrit repòs absolut, no és possible realitzar un viatge.
Una operació quirúrgica o dolències a l’esquena o extremitats inferiors (trencaments, esquinços…) que impedeixin la mobilitat: tampoc seria convenient viatjar, ja que el desplaçament pot afectar la recuperació. Però en aquest cas, seria possible acreditar que ni el viatge, ni les activitats que es vagin a realitzar, poden fer que el viatger empitjori.
Conseqüències de fer el viatge sense poder fer-lo:
- Pèrdua de la prestació. La LGSS art.175 recull expressament la pèrdua o suspensió del subsidi en els següents casos:
– Incompliment de les recomanacions mèdiques: la Seguretat Social pot considerar que s’està actuant de manera fraudulenta i suspendre o extingir el dret al cobrament de la prestació.
– Abandonar el tractament, o no acudir a les revisions programades, pel fet del viatge.
- Sanció o acomiadament. Si durant la baixa, el viatge o les activitats que realitzi impedeixen la recuperació, l’empresa pot sancionar-lo i fins i tot acomiadar-lo per transgressió de la bona fe contractual.
Què passa si estant de vacances he de demanar la baixa? Si la persona es troba de vacances i, per qualsevol motiu, ha de demanar la baixa mèdica, aquestes no es perden, podent gaudir-les amb posterioritat sempre que no hagin transcorregut 18 mesos des que va finalitzar l’any en què s’haurien d’haver fet.
Si estic de baixa, es generen vacances? Les absències d’un treballador que es troba de baixa, són motivades per causes independents de la voluntat de la persona, per la qual cosa s’assimilen als períodes de servei efectiu i, en conseqüència, sí computen per a la generació de vacances.
I si cobro l’atur puc anar de vacances? La resposta és SÍ. Puc anar de vacances, però ha de tenir-se en compte que percebre la prestació per desocupació comporta una sèrie d’obligacions (cerca activa d’ocupació, participar en cursos de formació, acudir a l’entitat gestora quan sigui requerit…), per la qual cosa realitzar un viatge no pot implicar el seu incompliment.
Vacances en territori estatal. Si el desplaçament es realitza dins del territori espanyol no hi ha cap limitació, sempre que la situació geogràfica de l’aturat permeti complir amb les obligacions. Per exemple, no és possible al·legar trobar-se a molts quilòmetres de distància de la seva residència habitual per a no participar en un curs de formació o acudir a una entrevista de treball. Per a evitar situacions com aquesta, es recomana comunicar al SEPE la intenció de viatjar.
Viatjar a l’estranger per vacances. Si la intenció és desplaçar-se a l’estranger, la situació és diferent. En el següent quadre recollim les diferents situacions:
DURADA DEL VIATGE |
COMUNICACIÓ SEPE |
PRESTACIÓ |
Fins 15 dies naturals. | – Recomanable abans de sortir |
Es manté (sense penalització) |
De 16 a 90 dies. | – Obligatòria
– Requereix autorització |
Es suspèn |
Més de 90 dies. | – Obligatòria |
S’extingeix |
La durada del viatge no ha de superar el nombre de dies recollits en el quadre anterior, ja sigui de manera continuada o no, durant cada any natural. Per a poder acreditar quin ha estat la durada és obligatori comunicar al SEPE el retorn el primer dia hàbil següent a la data de la volta a Espanya. En qualsevol cas, és necessari realitzar la comunicació doncs en cas contrari, pot ser causa d’extinció directa de la prestació.
Assistència sanitària durant el viatge: Tota persona que decideixi viatjar per la UE o l’Espai Schengen té dret a l’assistència sanitària en els centres sanitaris pertanyents al sistema públic de salut de qualsevol estat adherit al tractat Schengen en les mateixes condicions que els nacionals, però si està aturat, ha de tenir en compte el següent:
– Si està aturat i cobrant prestació o subsidi, pot sol·licitar, directament per internet, la targeta sanitària europea. Tens dubtes? T’ho gestionem.
– Si ja ha esgotat totes les prestacions o subsidis, i manté la seva residència legal a Espanya, ha de sol·licitar el certificat provisional substitutori, que garanteix l’assistència sanitària durant 90 dies. La sol·licitud ha de fer-se directament a l’INSS, de manera presencial, per telèfon o a través de la seu electrònica de la Seguretat Social.
Tota la noticia: https://elderecho.com/vacaciones-estando-de-baja-o-en-paro